Nuffnang

Sunday, 24 March 2013

Pesan Imam Ghazali

PESAN IMAM GHAZALI

Imam Ghazali : Apakah yang paling dekat dengan kita di dunia ini?

Murid 1: Orang Tua
Murid 2: Guru
Murid 3: Teman
Murid 4: Kaum Kerabat
Imam Ghazali : Semua jawapan itu benar, tetapi yang paling dekat dengan kita adalah "MATI" sebab itu janji ALLAH bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati.

Imam Ghazali : Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini?

Murid 1: Negeri China
Murid 2: Matahari
Murid 3: Bulan
Murid 4: Bintang-bintang
Imam Ghazali : Semua jawapan itu benar, tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apa pun kenderaan kita, tetap kita tidak dapat kembali ke  masa yang lalu, Oleh sebab itu, kita harus menjaga hari ini, hari esok, hari-hari akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama.

Imam Ghazali : Apa yang paling besar di dunia ini?

Murid 1 : Gunung
Murid 2 : Matahari
Murid 3 : Bumi
Imam Ghazali : Semua jawapan itu benar, tetapi yang besar sekali ialah HAWA NAFSU, maka kita harus berhati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka..

Imam Ghazali : Apa yang paling berat di dunia?

Murid 1 : Baja
Murid 2 : Besi
Murid 3 : Gajah
Imam Ghazali : Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH, Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, malaikat semua tidak mampu ketika ALLAH S.W.T meminta mereka menjadi khalifah pemimpin di dunia ini, tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan ALLAH S.W.T sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.

Imam Ghazali : Apa yang paling ringan di dunia ini?

Murid 1 : Kapas
Murid 2 : Angin
Murid 3 : Debu
Murid 4 : Daun
Imam Ghazali : Semua jawapan kamu itu benar, tetapi yang paling ringan sekali adalah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan SOLAT.

Imam Ghazali : Apa yang paling tajam sekali di dunia ini?

Murid-murid menjawab dengan serentak : "Pedang"
Imam Ghazali : Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.

Semoga kita dapat mengambil manfaat dan Hikmahnya. Aminn..

No comments: